Vi samlas i Stadshuset trädgård mot Riddarfjärden. Eldkvarn, där man mal säd med ångmaskin som driftkälla, brinner 1878. Den då 12-årige Ragnar Östberg tittar storögt på branden som syns över hela Stockholm.
Ca 30 år senare börjar Stockholms Stadshus att byggas på gamla Eldkvarnstomten med Ragnar Östberg som arkitekt. Efter 12 års byggande genomförs invigningsfesten med pompa och ståt 1923. Kungen, Hjalmar Branting och Verner von Heidenstam m fl invigningstalar.
Jag berättar varför Stadshuset ser ut som en vacker borg med ett kraftfullt torn. Jag kommenterar den tidens byggnadsstilar och lyfter fram det typiska för stadshuset.
Vi går ett varv utomhus runt Stadshuset och avslutar inne på Borgargården. Under vandringen berättar jag om beslutet att bygga ett Stadshus, byggnadsstil, statyer, konstnärer, skulpturer, trädgård, hantverk och spännande historier bakom vissa konstverk.
"..... det börjar betänkligt närma sig den gräns där det smakliga upphör". Ja, faktiskt, det var Konstakademins utlåtande över tre av Carl Eldhs statyer som står i Stadshusträdgården. Carl Eldh skrattade åt okunniga kritiker och statyerna står där på samma plats och i sin fulla prakt än idag!
Ja, det här är verkligen en fantastisk kulturrik byggnad med en intressant tillblivelsehistoria!
Välkommen till en trevlig utomhusvandring.
Jag berättar - Du upplever och fantiserar!
Sannerligen en mäktig avslutning på Stadshusets torn.
Men är det inte statsvapnets tre kronor som pryder toppen på stadens hus?
Hur tänkte Ragnar Östberg här?
Här är kvinnan som skänkte marken när Kungsholmen en gång började att bebyggas.
Vem är hon tro och var står hon?
Stadshusets mest fotograferade staty - Dansen av Carl Eldh.
Mitt emot står pojken - Sången
Stadsvandringen kan också göras inomhus. Se fina bilder från dator och projektor.
Ett uppskattat avbrott i konferensen eller en trevlig kvällsaktivitet för föreningen.
Sven Norberg:
- Kontakta mig gärna
på tel 070 - 571 9532