Stadsvandring/Teater med Sven Norberg

Stadsvandring

- Skeppsholmen

Vi startar vid Nationalmuseum. Vi blickar mot slottet och Blasieholmen där flottan ligger fram till i mitten av 1600-talet.

28-kristina.jpg

Drottning Kristina beordrar flyttning till Skeppsholmen på 1640-talet.

Tidigare låg flottan framför slottet Tre Kronor och på Blasieholmen. Det begynnande Stormakts-sverige behövde en representativ huvudstad. Därför får Flottan flytta ut ur staden - till Nya Skeppsholmen.

Utveckling över tiden blir vandringens röda tråd när vi går runt ön.

Skeppsholmen är en levande, välbevarad och intressant miljö i ett historiskt skeende! Här finns i varje århundrade representerad i byggnation och händelser. Spännande!

amiralitetshus5.jpgTro vilken historia som ryms i det vackra röda huset med tinnar och torn – Amiralitetshuset - som ligger på höger sida i backen upp på Skeppsholmen. På 1600-talet är det ett "naket" hus och inte så pampigt som idag. Amiralerna leder flottan därifrån.

Huset genomgår en brokig historia - amiralitetshus, sädesmagasin, förråd, kasern och på 1950-talet återigen amiralitetshus.

Nu äger Statens Fastighetsverk alla hus på Skeppsholmen och uthyrning sker mot marknadsmässig hyra.

Flottan flyttar till Karlskrona i slutet av 1600-talet för att utikespolitiskt hålla danskarna stången i södra Östersjön. Skeppsholmen blir öde och endast en liten vakt är kvar.

Efter Karl XII förlust i Poltava 1709 anfaller ryssar Stockholmsskärgården med galärer. De härjar och bränner och skapar förödelse. En svensk galärflotta byggs upp och får Skeppsholmen som bas. Nytt liv på ön igen.

129-laanga-raden.jpgLånga Raden, Drabantstallet, Styckekranen, Brobänken, Kajsa Rultas källa, Råsegelhuset, Skeppsholmskyrkan och många fler byggnader – lyssna på deras "ruvande" historia.

1800- och 1900-talet - byggnationen tar fart och arkitekten Fredrik Blom upplever ett eldorado! Han skapar många byggnader på Skeppsholmen.

2000-talet - Försvarsmakten har flyttat ut. Här bor inga sjömän i kasernerna, utan nu inryms bl a Konsthögskolan, Svensk Form, Hotel Skeppsholmen,  Vandrarhem, statliga verk och civila företag.

Moderna Museet och Arkitekturmuseet smälter också in fint i den känsliga miljön. Bra arkitekturarbete.

Mer intressant ... Jo, jag berättar också om folket på ön och om några fantastiska ögonblick i historien - har Drottning Kristina verkligen trillat i vattnet vid en inspektion av Flottans skepp? Följ med vad som hände på Skeppsholmen då Gustav III gjorde statskupp 1772. Var verkligen Bellman där då?

Välkommen till en trevlig vandring.

Jag berättar - Du upplever och fantiserar!

Sidans topp >>

4-oever-bron.jpg

Vid promenaden över bron syns det gamla drabantstallet som byggdes på den nedbrunna repslagarbanans grund.

Idag museum!

12-amiralitetshusgavel.jpgAmiraliteshuset byggdes för att visa stockholmarna hur "ett stort skönt stenhus staden till nytta och prydnad" skall se ut.

Då var det just ett stort grått stenhus. Dagens fina extreriör har Fredrik Blom ritat till ombyggnaden i mitten på 1800-talet.

240-styckekran.jpg

Vad är detta? En styckekran - men hur hissade och firade man?

Vad är förresten ett stycke?

90-konstakademin.jpg

Var någonstans i Stockholm står dessa djur? Följ med på vandringen och lyssna och lär!

142-kors.jpg

Ett kors minner om tiden för den stora epedemin 1710 då nästan 1/3 av Stockholms befolkning dör!

214-fundamenten.jpgÖstra och Västra Fundamentet byggdes på 1750-talet för att vinterförvara galärerna.

Alla byggnader används i dag eftersom byggnader som används klarar sig bättre än de som står tomma. I Östra Fundamentet t ex finns Skeppsholmens Folkhögskola.

Välkommen till vandring och lyssna på min berättelse!

Föredrag

Stadsvandringen kan också göras inomhus. Se fina bilder och lyssna på en trevlig guide!

Ett uppskattat avbrott i konferensen eller en trevlig kvällsaktivitet för föreningen.

Sven Norberg:
- Kontakta mig gärna  

  på tel 070 - 571 9532

Sven-Norberg-Stadsvandringar.jpg