Stadsvandring/Teater med Sven Norberg

Stadsvandring

- Stockholm staden

   blir till, Birger Jarl

Vi samlas på Stortorget i Gamla stan.

Birka och Sigtuna

Vad hände med Birka egentligen? Alla känner väl till Ansgar som kommer till Birka. Staden lever i 200 år och "försvinner" sedan. Jag berättar varför det kunde bli så.

15-Birger-Jarl-2.jpgNya platser tar vid - Sigtuna är en betydelsefull stad men även den syntes inte ha någon större framtid.

Birger Jarl, Stockholms Grundare - vem är han och hur kunde han ta sig en sådan maktposition?

Jag berättar också varför Birger Jarl anlägger Stockholm just på Stadsholmen och hur han anordnar sjöförsvaret.

Hansan

Staden är en viktig handelsstad och handelskompaniet Hansan etablerar sig snabbt. Med Hansan och handeln kommer invandrande tyskar. Dessa dominerar nästan staden och tar mycket aktiv del i stadens styre - tyskar utnämns bl a till Borgmästare i Stockholm!

Tänk efter och räkna upp några tyska låneord i svenska språket. De kommer säkerligen från denna tid. Jag hjälper dig med ett ord nu: Burgermeister - Borgmästare. Det finns massor från denna tid.

Staden ligger utsatt och måste skyddas. Birger Jarl måste visa sin ställning genom en ståndsmässig bostad. Slottet Tre Kronor börjar byggas och stadsmuren med dess olika stadsportar börjar anläggas. Vilka är portarna, vad var deras namn och var låg de?

Jag berättar vidare om Gråmunkar och Svartbröder som kommer till stan, gator och gränder, yrken på medeltiden, populära Gillen samt lite om rättsväsendet med bödeln och kåken på torget. Vi ser också på några mycket tidiga hus från 1400-talet.

Säg goddag till Birger Jarl

31-stockholmsbrev-2.jpgVi bockar då vi går förbi statyn av Birger Jarl och vi ser också på håll Grundarens äregrav i Stockholm. Var ligger dessa platser tro?

Förresten - vad kommer namnet Stockholm ifrån. Här på bilden  finns stadsnamnet på skrift från 1252!

Ja, det här är en trevlig vandring med stadens tidiga historia.

Jag berättar - Du upplever och fantiserar.

Välkommen!

Vandring del 2

PS

Del 2 av denna vandring blir givetvis Stockholms blodbad 1520. Jag behandlar där tiden från 1390-talet i Stockholm till 1520. Tiden som kännetecknas som kampen om sveriges tron mellan svenskar och danskar.

DS

Sidans topp >>

DSC04338-2.JPG

Grundaren BirgerJarl. 

Han heter egentligen Birger Magnusson. 

Vad betyder egentligen Jarl?

jarl.jpg

Äregraven är monumentalt utförd.

Birger Jarl intar här liggande ställning i rustning med svärdet vid sidan.  Placeringen gav anledning till diskussion då monumentet avtäcktes. En fallen hjälte?

Äregraven i all ära men var ligger han begravd?

Gå på vandringen - se och lär!

DSC_0199.jpg

Staden väger genom landhöjning och utfyllnad. "Spindelbenen" till höger är bryggor. Området mellan bryggorna fylldes ut och blev kvarter med bebyggelse. (Se kartbilden till ovanför)

Här nedan ser vi Stoclholm på 1400-talet. Kastalen (det stora tornet mitt i Slottet) - det var med den allt började. Gustrav Vasa satte tre kronor på toppen av tornet. Därav namnet Slottet Tre Kronor.

30-Borgen-byggs-2.jpg

Föredrag

Stadsvandringen kan också göras inomhus. Se fina bilder och lyssna på en trevlig guide!

Ett uppskattat avbrott i konferensen eller en trevlig kvällsaktivitet för föreningen.


Sven Norberg:
- Kontakta mig gärna  

  på tel 070 - 571 9532

Sven-Norberg-Stadsvandringar.jpg