Stadsvandring/Teater med Sven Norberg

Stadsvandringen

- Arkitekturens

  utveckling från

  renässans till funkis

Välkommen till vandring

Efter samling på stortorget ger vi oss ut gata upp och gata ner i Gamla stan. Vi går igenom den svenska arkitekturens utveckling i kronologisk ordning. Vi tittar på byggnaderna i stort och på detaljerna, jämför tidsmässigt och tar fram det speciella för varje stilart. Vi ställer hela tiden frågan - varför blev det så? Varifrån kom influensen?

Trevlig vandring!

1500-talet

Stadsholmen, staden mellan broarna eller som vi säger idag Gamla stan är på 1500-talet boplats för ca 6 000 invånare. Arkitekturen är enkel och murmästarna är de som bygger. Trä, korsvirke och tegel. Populärt kan byggstilen kallas murmästararkitektur!

Renässans

Den vackra Peterskyrkan byggs i Rom på 1500-talet. Ett mästerverk! I de nordeuropeiska städerna kantas de stora torgen av trappgavelhus med vackert uthuggen ornamentik. Skillnaden mellan Sverige och Europa är påtaglig.

Den begynnande stormaktshuvudstaden Stockholm måste få en betydande uppfräschning anser Gustav II Adolf. Han är bestämd! I den tysk-holländska renässansens stil smyckas husen med trappgavlar mot gatan, fasaden lyser av rött tegel och ljus sandsten huggs till fin ornamentik. Vi ser på några typiska renässansbyggnader.

Barock

Nicodemus Tessin d.ä. och Simon de la Vallée kommer hit på 1630-talet. De första stegen mot barock tas. Riddarhuset och alla fantastiska palats i Stockholm. Överdådig barock växer successivt fram från 1650-talet - klassiska inslag som kolonner, pelare och triangelformade tempelgavlar. Jag pekar på det typiska i barock och visar på de klassiska inslagen.

Rokoko

Då uppförandet av Stockholms slott kommer igång på allvar 1728 kommer rokokon till Sverige. Arkitekten Hårleman sätter an tonen tillsammans med de franska rokokokonstnärerna som värvas för slottsbygget. Det ljusa, lätta och luftiga karakteriserar rokokon. Lätt asymmetri och vackert rundade former är också rokokons kännetecken. Vi bekantar oss på vandringen med några fina rokokomiljöer.

Gustaviansk stil

Europeiska strömningar medför att rokokon får mer och mer klassiska inslag och Gustav III imponeras efter sin Italienresa 1784 av antikens ideal. Den runda lätta rokokon efterföljs av den gustavianska stilens antika ideal med strikta och rakstående former. Kraftfulla kolonner blir mode.

Empir

I början av 1800-talet tar kung Karl XIV Johan med sig den franska stilen empir. Vi letar upp en typisk empirmiljö som visar att utvecklingen med empir går mot ett mer dämpat klassiskt arv.

1800-talets nystilar

1800-talet är också nystilarnas århundrade. Nygotik, nyrenässans, nybarock osv. En blandning av olika stilarter förekommer också och kallas eklekticism.

På de gamla husen i Gamla stan huggs fasaden upp i gatuplanet. Stora affärsskyltfönster och ingångsdörrar sätts in allt utfört i en ramstomme av bärande gjutjärn.

Jugend, nationalromantik och modern klassicism med funkisen

Före sekelskiftet kommer jugend från främst Tyskland med sin uttrycksfulla beskrivande stil med fin ornamentik.

1800-talets nystilar med överlastade fasader med kolonner, pelare, triangelformade fönsteröverstycken i "fuskmaterial" föder en motreaktion. Återgång till rena gamla material blir trend. Tegel, granit, sandsten skapar en äkthet och gedigenhet. Detta kombineras med minnen om det "gamla Sverige" och nationalromantiken skapas. Stadshuset ett stenkast från Gamla stan är det främsta verket i denna arkitektur.

Den moderna klassicismen blir mode med antika ideal men i modern tappning. Rena ytor och ofta stiliserade klassiska detaljer.

Vid Stockholmsutställningen 1930 lanseras det funktionella, de industritillverkade, upphävandet av ute och inne. Funktionalismen med rena och klara linjer ruskar om i medvetandet. Enkelt och otroligt vackert. Vi avslutar vandringen med funkisen på näthinnan.

Följ med på en lärande vandring om arkitekturens utveckling. Välkommen!

Sidans topp >>

40-Ren-Linderska-huset.jpg

Renässans med trappgavlar mot gatan. Sandsten mejslad till fin broskornamentik.

210-Bar-Bondeska-2.jpg

Barocken kommer med Tessin och de la Vallé.

Dessa två arkitekter är storbygg-mästare i Stockholm under mitten och senare delen av 1600-talet.

DSC02580-2.JPG

Rokoko med de typiskt runda. Ofta puts i olika grovlekar. 

Se de rundade rokokodetaljerna i valvet ut mot gatan och i hörnet på inner-

gården.

T o m fönsterkarmen och fönsterbågarna är rundade!

DSC02582.JPG

Sengustaviansk stil mot empiren. Till höger sysns gamla Posthuset i Gamla stan renoverat till empirens stilart i början av 1800-talet.

Antikens kraftfulla, ofta 

bara en våning höga 

kolonner, dominerar fasaden som ofta är tredelad.

DSC04325.JPG

Nystilar och eklektism är det senare 1800-talets kännetecken. Huset är byggt 1892!

Funkis och senare modernismen - rena, släta ytor!

DSC02556.JPGDe går nästan inte att förstå att denna miljö finns i Gamla stan! Var?

Föredrag

Stadsvandringen kan också göras inomhus. Se fina bilder och lyssna på en trevlig guide!

Ett uppskattat avbrott i konferensen eller en trevlig kvällsaktivitet för föreningen.


Sven Norberg:
- Kontakta mig gärna  

  på tel 070 - 571 9532

Sven-Norberg-Stadsvandringar.jpg